Чай від застуди
Дата публікації: 05/08/2020
Осінь і зима — період застудних , і в цей час складно вберегтися від ГРВІ та грипу. Одна з головних рекомендацій при таких захворюваннях вживати багато рідини та пиття. І одна з найбільш доречних форм вживання рідини є форма чаїв. Чай від застуди можна пити не тільки в період хвороби, а й для профілактики.
-
З МЕДОМ І ЛИМОНОМ
Лимон в складі напою забезпечить організм вітаміном С, який необхідний при застуді, а мед зволожить слизові оболонки, полегшить біль і першіння в горлі. Щоб приготувати напій, слід заварити улюблений чорний або зелений чай, настояти його кілька хвилин і додати лимонний сік або шматочок лимону. Коли напій охолоне приблизно до 60°С, в нього слід покласти столову ложку меду (додавати мед в гарячі напої не можна!). -
З МАЛИНОЮ
Малина — незвичайна ягода, адже в її складі є багато вітамінів — С, А, В, нікотинової кислоти, а також інших, необхідних організму для одужання речовин, — клітковини, яблучної, лимонної, винної, саліцилової кислот. Багатий склад малини має виражену протизапальну дію, а напої на основі ягоди покращують загальний стан і допомагають нормалізувати підвищену температуру. Для приготування чаю до склянки окропу можна додати кілька ложок сушених ягід, прокип'ятити п’ять хвилин. Також можна залити окропом столову ложку малинового варення. -
З ІМБИРОМ
ЛІмбир – відоме джерело цілющих властивостей: антисептична дія, протизапальна, болезаспокійлива і відхаркувальнна. Імбир необхідно очистити від сірої шкірки та натерти на дрібну терку. Натертий імбир потрібно залити гарячою водою і 10 хвилин кип'ятити на слабкому вогні, опісля — ще 15 хвилин настоювати під кришкою. В готовий чай додати лимон і мед, випити протягом дня (можна як гарячим, так і холодним). Для посилення зігріваючого ефекту можна додати в напій трохи подрібненого перцю чилі. -
З ШИПШИНИ
ЛШипшина багата на вітамін С і на всі необхідні для людського організму мікроелементи, тому надзвичайно корисна під час застуди в лікувальних і профілактичних цілях. Для приготування чаю слід залити кілька столових ложок подрібнених ягід шипшини окропом, настоювати у термосі 10-15 хвилин. Цукор чи мед — за смаком. -
З РОМАШКИ
Квітки ромашки аптечної відомі своїми протизапальними властивостями, тому чай з них буде корисним під час застуди. Для приготування напою слід залити окропом чайну ложку ромашки і липового цвіту. Настоятися 10-15 хвилин.
Автор: Наталiя Познякова